Car tuning voor beginners

gray 5-door hatchback on road

Er bestaat geen twijfel over dat het tunen van uw auto niet alleen het uiterlijk, maar ook de mogelijkheden en prestaties ervan drastisch kan verbeteren. Er zijn veel meningen als het gaat om hoe je het beste je auto kunt tunen, maar het is belangrijk om te onthouden dat hoewel dit advies vaak goed bedoeld is, het ook bevooroordeeld is en vaak beperkt met betrekking tot expertise in het veld.

In dit artikel geven we een aantal nuttige inzichten om ons een overzicht te geven van autotuning. Deze beginnershandleiding voor het tunen van auto’s is nuttig om te bepalen wat de beste manieren zijn om je auto te tunen, en om te voorkomen dat je kostbare tijd en geld verspilt. 

Wat voor soort auto heb je voor ogen met betrekking tot de tuning?

Het is echt belangrijk om het eindresultaat van uw auto tuning te visualiseren. Of u nu een agressieve uitstraling wilt voor uw sportwagen naast een betere wegligging en snelheid of een volledig geprepareerde racewagen (of weg, drag of autocross) die in staat is om te concurreren tegen de top mededingers in wedstrijden over het hele land, alle tuning opties worden anders uitgevoerd vanaf het begin van het proces.

Tip: bumper onderdelen

Dit in gedachten houdend, probeer de drang te vermijden om modificaties aan je auto aan te brengen gewoon omdat ze er geweldig uitzien op de auto van je maat, of omdat je het advies hebt gekregen dat bepaalde modificaties “absolute must-haves” zijn. Je wilt niet dat je je later realiseert dat je eigenlijk een andere richting op wilt met de afstelling en uiteindelijk de modificaties die je in het begin hebt aangebracht weer uit elkaar moet halen. Nog erger is het als je je in de frustrerende en teleurstellende situatie bevindt dat je niet verder kunt met een agressievere afstelling, vanwege de wijzigingen die je eerder hebt aangebracht.

Wat voor soort wijzigingen wil je, bolt-on of permanent?

Het is belangrijk om te overwegen of de wijzigingen die je aan je auto gaat maken permanent zullen zijn of dat je liever de optie hebt om ze later weer te verwijderen (d.w.z. bolt-on modificaties). Bolt-on modificaties kan bespaart u het vervallen van uw auto garantie, niet te vergeten het opslaan van u potentiĆ«le problemen met de verkoop van uw auto in de toekomst. Er zijn bergen opties als het gaat om aftermarket bolt-on onderdelen – met inbegrip van uitlaatsystemen en gelijke / ongelijke lengte headers, en je bent waarschijnlijk goed te doen met soortgelijke wijzigingen.

Het is echter belangrijk om te begrijpen dat als je een bepaald prestatieniveau nastreeft (bv. in het geval van voorbereiding op het circuit en racen), je in feite misschien permanente wijzigingen aan je auto moet aanbrengen.

Wat is de staat van uw platform?

Als je een auto gaat tunen, moet je dat alleen doen als hij in goede staat is. Een auto die problemen heeft, zoals een gammel veersysteem of een degenererende motor betekent dat het misschien niet in staat is om te gaan met en te profiteren van de toename in pk’s als gevolg van de wijzigingen die eraan zijn aangebracht. Het is belangrijk dat u uw auto volledig herstelt en onderhoudt voordat u hem gaat tunen. Dit kan de vervanging van bepaalde onderdelen inhouden.

Daarnaast wil je er zeker van zijn dat je auto een geschikt platform is voor je tuning voorkeuren (d.w.z. een Hyundai Accent gaat niet werken als je op zoek bent naar een vuurspuwer van een race auto te maken). Als je de prestaties van je auto wilt verbeteren tot een competitief niveau, kun je het beste beginnen met een platform dat is ontworpen voor hoge prestaties.

Tip: Spiegelkappen 

Zal uw getunede auto geschikt zijn voor de echte wereld?

Als je je getunede auto op een aanhangwagen van en naar circuits of racebanen sleept, hoef je je geen zorgen te maken over de geschiktheid van de auto voor het rijden in de echte wereld. Als u echter van plan bent om op gewone straten en wegen te rijden, moet u zich afvragen hoe uw auto zich in de praktijk zal gedragen. Hierbij kunt u denken aan de plaatsing van een kinspoiler, die er misschien mooi uitziet, maar bij het rijden over obstakels zoals verkeersdrempels kan gaan schuren.