Seat Ibiza autoruit vervangen na een sterretje

Het kan iedereen met een Seat Ibiza op elk moment gebeuren tijdens het rijden. Een opspattend steentje raakt de voorruit en u ziet direct dat er een ster in de ruit ontstaat. Voordat u overweegt de Seat voorruit te vervangen, is het goed om eerst te kijken naar de mogelijkheden. Moet de Seat autoruit vervangen worden of kan deze nog gerepareerd worden? En in welke gevallen moet er eigenlijk direct actie ondernomen worden? Klopt het dat u direct in actie moet komen bij een sterretje omdat deze anders direct verder scheurt?

Wanneer moet u direct in actie komen?

Volgens het handboek van de RDW zijn bepaalde gevallen van ruitschade niet toegestaan. Dit heeft vooral betrekking op ruitschade in het zichtveld van de bestuurder, in de voorruit dus. Afkeur is ruitschade waarbij het gaat om een ster met een diameter van meer dan 20 millimeter of een vertakte scheur.

In deze gevallen mag u dus niet doorrijden met de auto. Deze ruitschade zal ook altijd resulteren in afkeur bij de apk, omdat de voorruit niet aan de minimale eisen voldoet. De Seat autoruit vervangen of repareren is dan de enige optie.

Wanneer moet een Seat autoruit vervangen worden bij een sterretje?

Wanneer u een sterretje in uw voorruit heeft, dan kan dit meestal relatief eenvoudig gerepareerd worden wanneer u er op tijd bij bent. Het kan echter gebeuren dat het geen sterretje met beperkte omvang is, maar direct een flinke ster, eventueel zelfs met uitlopende scheuren. In dat geval is reparatie met kunsthars niet mogelijk. Zit de ster in uw zichtveld, dan moet de ruit vervangen worden.

Een ster met flinke omvang kan veroorzaakt worden door een grotere opspattende steen, maar ook door voorwerpen die op de voorruit belanden. U kunt hierbij denken aan een tak die van grote hoogte op de voorruit landt, of een dakpan die van uw huis of schuur glijdt. Deze laten helaas geen kleine sterretjes in de ruit achter.

Hoe snel groeit een ster in mijn voorruit nou eigenlijk?

Een klein sterretje buiten het zichtveld van de bestuurder in een voorruit zonder coating is geen reden tot paniek. Het is niet zo dat de ster ’s nachts uitgroeit tot een vertakte scheur of heel de voorruit overneemt. Alleen grote temperatuurverschillen en flinke impact op de voorruit (door bijvoorbeeld een verkeersdrempel met te hoge snelheid te nemen) zijn factoren die u echt in de gaten moet houden. En regelmatig de omvang van de ster controleren kan uiteraard ook geen kwaad.

Kan ik de Seat voorruit zelf vervangen?

Wanneer u veel ervaring heeft met het vervangen van een Seat autoruit of bijvoorbeeld expert bent op het gebied van tuning en alle gereedschappen in huis heeft, dan is de Seat voorruit vervangen een klus die u kunt overwegen. Toch kiezen de meeste Seateigenaren ervoor om het werk uit te besteden aan de expert. Geen vreemde keuze, want de juiste montage is van groot belang. Zo staat de voorruit voor 40% van de stijfheid van het chassis en zorgt correcte montage ervoor dat er geen vocht in de auto kan komen langs de voorruit heen.

Wilt u toch graag geld besparen op het vervangen van de Seat autoruit, kiest u dan voor after market autoruiten. Deze voldoen aan identieke eisen als de Seat autoruiten bij uw merkdealer, maar omdat het merklogo ontbreekt, valt de prijs vele malen lager uit. En uiteraard kunt u de Seat autoruit gewoon laten vervangen op locatie, zodat het ook nog eens vele malen makkelijker is om te kiezen voor ruitvervanging.